hesitation after shifting into 2nd...

This is the place to ask questions about your engine components like cams, valves, pistons… just anything that is generally "engine" specific. This also includes questions about exhaust systems such as exhaust manifolds, piping size, mufflers, ect...
supertrick_05
2GN Member
Posts: 4223
Joined: Thu Jul 21, 2005 9:09 pm
Location: Duluth, MN
Contact:

hesitation after shifting into 2nd...

Post by supertrick_05 » Thu Apr 26, 2007 5:26 pm

It doesn't happen all the time, just once in awhile, but when I'm driving, shift into second, and start going again, it seems to hesitate or "bog", then it picks back up after a second. It's done that for awhile, but never got around to asking about it cuz it doesn't happen that often. When it does though, it really pisses me off. Does anyone know what it could be? I'm replacing the plugs/wires when I take it out of storage, so yeah. I'm hoping it's an easy fix.
-Brodie
Image
2001 Dodge Neon R/T - Needs LOTS of love, but I'm gonna slowly get her to where she deserves to be :)

User avatar
racer12306
Junior Admin
Posts: 16012
Joined: Sun Oct 24, 2004 8:53 pm
Location: Baltimore, MD
Contact:

Post by racer12306 » Thu Apr 26, 2007 5:28 pm

i believe the consensus is that its a because of the NGC programming.

normal. i get it everynow and again.
-Frank
Member of Spork Racing
Forum issues: racer12306@2gn.org
Forum Behavior
Support your favorite forum, DONATE!

User avatar
INVUJerry
2GN Veteran
Posts: 6414
Joined: Mon Nov 21, 2005 9:55 pm
Location: Pasadena, MD
Contact:

Post by INVUJerry » Thu Apr 26, 2007 5:32 pm

Yeah, I get it when I do a smooth shift into 2nd. It gets really loud for a second and bogs hard. It sucks when you're halfway through an intersection, so I just floor it and after a second it moves.

User avatar
03neonRT
2GN Member
Posts: 628
Joined: Sat Dec 24, 2005 1:43 pm
Location: Toledo, Ohio

Post by 03neonRT » Thu Apr 26, 2007 6:46 pm

I used to have the hesitation going into 2nd...then I got the PCM reflashed and it went bye bye.
- 2003 Dodge Neon R/T -

supertrick_05
2GN Member
Posts: 4223
Joined: Thu Jul 21, 2005 9:09 pm
Location: Duluth, MN
Contact:

Post by supertrick_05 » Thu Apr 26, 2007 7:12 pm

So it's just for the 03 and up? WTF?!?! That's gay...
-Brodie
Image
2001 Dodge Neon R/T - Needs LOTS of love, but I'm gonna slowly get her to where she deserves to be :)

User avatar
racer12306
Junior Admin
Posts: 16012
Joined: Sun Oct 24, 2004 8:53 pm
Location: Baltimore, MD
Contact:

Post by racer12306 » Thu Apr 26, 2007 7:14 pm

how much does this flash cost?

free or paid by the hour for labor?
-Frank
Member of Spork Racing
Forum issues: racer12306@2gn.org
Forum Behavior
Support your favorite forum, DONATE!

03blackrt
2GN Member
Posts: 3993
Joined: Fri Mar 24, 2006 2:53 pm

Post by 03blackrt » Thu Apr 26, 2007 7:22 pm

Under the powertrain warrenty it should be free. Otherwise I think it takes 30 min, or 1 hr.

EDIT: Come to think of it, I think the problem was fixed in '05. Only the 03's and 04's show the TSB for tip-in sag. The '05 drivability TSB doesn't mention hessitaion (just skiming through the TSB). The '04 TSB states 0.8 hrs.

User avatar
racer12306
Junior Admin
Posts: 16012
Joined: Sun Oct 24, 2004 8:53 pm
Location: Baltimore, MD
Contact:

Post by racer12306 » Thu Apr 26, 2007 7:38 pm

so since i have less than 70000 miles it should be free

i think there is something im going to try and do tomorrow.
-Frank
Member of Spork Racing
Forum issues: racer12306@2gn.org
Forum Behavior
Support your favorite forum, DONATE!

03blackrt
2GN Member
Posts: 3993
Joined: Fri Mar 24, 2006 2:53 pm

Post by 03blackrt » Thu Apr 26, 2007 7:41 pm


User avatar
racer12306
Junior Admin
Posts: 16012
Joined: Sun Oct 24, 2004 8:53 pm
Location: Baltimore, MD
Contact:

Post by racer12306 » Thu Apr 26, 2007 7:50 pm

sweet, thanks. i printed that out.

any other TSB's i should be aware of the car was built 8/03, if you wouldn't mind.
-Frank
Member of Spork Racing
Forum issues: racer12306@2gn.org
Forum Behavior
Support your favorite forum, DONATE!

03blackrt
2GN Member
Posts: 3993
Joined: Fri Mar 24, 2006 2:53 pm

Post by 03blackrt » Thu Apr 26, 2007 7:56 pm

2004 m/y TSB's

These are just some of the 2004 m/y TSB's. There may be some more ubscure ones. Best to ask your local dealer about any TSB's for your car. They should be able to give you a list bases on your VIN.

User avatar
racer12306
Junior Admin
Posts: 16012
Joined: Sun Oct 24, 2004 8:53 pm
Location: Baltimore, MD
Contact:

Post by racer12306 » Thu Apr 26, 2007 7:59 pm

thanks
-Frank
Member of Spork Racing
Forum issues: racer12306@2gn.org
Forum Behavior
Support your favorite forum, DONATE!

User avatar
MoxHair
2GN Member
Posts: 3801
Joined: Mon Feb 27, 2006 5:41 pm
Location: Atwater, CA; Orlando, FL
Contact:

Post by MoxHair » Thu Apr 26, 2007 8:32 pm

Man, over a year and were still handing out info on the reflashes. :)
2017 Subaru WRX STI
Road Racing > Autocross > Spirited Driving > Sitting in Traffic > Mowing Lawns > Drag Racing

User avatar
racer12306
Junior Admin
Posts: 16012
Joined: Sun Oct 24, 2004 8:53 pm
Location: Baltimore, MD
Contact:

Post by racer12306 » Thu Apr 26, 2007 8:40 pm

yeah, i never picked up on it.

but since my warranty is about up, i figured i should get this stuff taken care of.
-Frank
Member of Spork Racing
Forum issues: racer12306@2gn.org
Forum Behavior
Support your favorite forum, DONATE!

quicksilvr
Former Moderator
Posts: 3228
Joined: Fri Jul 30, 2004 7:19 pm
Location: St. Joseph, MO
Contact:

Post by quicksilvr » Thu Apr 26, 2007 8:51 pm

supertrick_05 wrote:So it's just for the 03 and up? WTF?!?! That's gay...



Nah, my car does it too. :) I bet those TSB's will help you out though.
-Dave
Image
2001 Dodge Neon R/T

User avatar
rannox
2GN Member
Posts: 176
Joined: Tue Mar 13, 2007 12:14 am
Location: (clovis)Fresno, Ca

Post by rannox » Thu Apr 26, 2007 9:59 pm

im most likely wrong, but i think it has to do with your mass airflow sensor and an upgraded intake. Computer expects airflow from a stock box, and gets too much, and cuts fuel down.
Image
silentneon01 wrote: A pig's orgasm lasts 30 minutes.

(In my next life, I want to be a pig.)

User avatar
racer12306
Junior Admin
Posts: 16012
Joined: Sun Oct 24, 2004 8:53 pm
Location: Baltimore, MD
Contact:

Post by racer12306 » Thu Apr 26, 2007 10:01 pm

i dont have an upgraded intake
-Frank
Member of Spork Racing
Forum issues: racer12306@2gn.org
Forum Behavior
Support your favorite forum, DONATE!

03blackrt
2GN Member
Posts: 3993
Joined: Fri Mar 24, 2006 2:53 pm

Post by 03blackrt » Thu Apr 26, 2007 10:40 pm

you don't have a mass flow sensor either... :P MAP is Manifold Absolute Pressure sensor on a neon :D

User avatar
racer12306
Junior Admin
Posts: 16012
Joined: Sun Oct 24, 2004 8:53 pm
Location: Baltimore, MD
Contact:

Post by racer12306 » Thu Apr 26, 2007 11:02 pm

i thought so but didnt want to look like a :tardbang: so i didnt say anything about that.
-Frank
Member of Spork Racing
Forum issues: racer12306@2gn.org
Forum Behavior
Support your favorite forum, DONATE!

User avatar
rannox
2GN Member
Posts: 176
Joined: Tue Mar 13, 2007 12:14 am
Location: (clovis)Fresno, Ca

Post by rannox » Thu Apr 26, 2007 11:17 pm

:banghead: live and learn. lol
Image
silentneon01 wrote: A pig's orgasm lasts 30 minutes.

(In my next life, I want to be a pig.)

03blackrt
2GN Member
Posts: 3993
Joined: Fri Mar 24, 2006 2:53 pm

Post by 03blackrt » Thu Apr 26, 2007 11:19 pm

No worries. Mod and learn.

supertrick_05
2GN Member
Posts: 4223
Joined: Thu Jul 21, 2005 9:09 pm
Location: Duluth, MN
Contact:

Post by supertrick_05 » Fri Apr 27, 2007 7:17 am

03blackrt wrote:Come to think of it, I think the problem was fixed in '05. Only the 03's and 04's show the TSB for tip-in sag. The '05 drivability TSB doesn't mention hessitaion (just skiming through the TSB). The '04 TSB states 0.8 hrs.


Well mine is an '05 and it does whatever I explained at the top of the page. My car has 32,xxx miles on it...if I take it to a dealer, it should be free then? Do I just tell them what is happening and they should know what it is?
-Brodie
Image
2001 Dodge Neon R/T - Needs LOTS of love, but I'm gonna slowly get her to where she deserves to be :)

lolelectricbluesxt
2GN Member
Posts: 1184
Joined: Thu Feb 23, 2006 11:40 pm
Location: Irvine, CA.

Post by lolelectricbluesxt » Sun Apr 29, 2007 4:15 pm

Well. Once in a while, I'll be driving, and I'll shift into second, let my foot off the clutch, give it gas, and it will go, and then suddenly it will bog, like somebody pressed their foot on the clutch for a few seconds, and then left off, even though this is not the case.

Is that what is happening to you?

I've taken my car in for this, and for car starting issues, and the dealership blows me off.
Image

OB
Former Moderator
Posts: 9686
Joined: Tue Nov 15, 2005 9:38 pm
Location: Bay Area, CA

Post by OB » Sun Apr 29, 2007 5:29 pm

Mine does it too, but not usually in second. Ive had problems driving around in 1st on/off the clutch (like in a low speed parking lot). It hardly happens anymore, but I can make it do it everytime on command by disengaging the clutch and then letting it back out while rolling in 1st. Never fails. definatly an NGC issue, 03+. Ive heard of people getting the flash and still having the issue, so since it doesnt bug me and I know how to avoid it I never took it in.
-Derek

|Donate to 2gn|Feedback || OB's | GozziFab | All Business |


04NeonsX
2GN Member
Posts: 60
Joined: Fri Oct 06, 2006 3:39 pm
Location: Pittsburgh, Pa

Post by 04NeonsX » Sun Apr 29, 2007 9:14 pm

lolelectricbluesxt wrote:Well. Once in a while, I'll be driving, and I'll shift into second, let my foot off the clutch, give it gas, and it will go, and then suddenly it will bog, like somebody pressed their foot on the clutch for a few seconds, and then left off, even though this is not the case.

Is that what is happening to you?

I've taken my car in for this, and for car starting issues, and the dealership blows me off.


mine does that but it does it most of the time right when i start out in first, ill start goin and it does a real bad jerk and then continues like nothing ever happened. It gets real annoying after awhile but i dont know how to stop it.
2004 Neon SXT

supertrick_05
2GN Member
Posts: 4223
Joined: Thu Jul 21, 2005 9:09 pm
Location: Duluth, MN
Contact:

Post by supertrick_05 » Mon Apr 30, 2007 8:20 pm

After I shift into second get get on the gas again, it just blaaaaaahhhhh for a second, then it picks back up. It's fucking wierd and annoying when it happens...
-Brodie
Image
2001 Dodge Neon R/T - Needs LOTS of love, but I'm gonna slowly get her to where she deserves to be :)

User avatar
racer12306
Junior Admin
Posts: 16012
Joined: Sun Oct 24, 2004 8:53 pm
Location: Baltimore, MD
Contact:

Post by racer12306 » Mon Apr 30, 2007 10:46 pm

thats exactly what i had, sometimes not all the times. it was almost like there was a throttle limiter when you banged second.

but i havent noticed it since i put my udp on.
-Frank
Member of Spork Racing
Forum issues: racer12306@2gn.org
Forum Behavior
Support your favorite forum, DONATE!

User avatar
03wingswestR/T
2GN Member
Posts: 520
Joined: Wed Apr 25, 2007 7:48 am
Location: stockton cali

Post by 03wingswestR/T » Tue May 01, 2007 6:36 am

mine does that too!
Image

yellowpatrol
2GN Member
Posts: 2847
Joined: Mon Jan 01, 2007 8:12 pm
Location: Kansas City

Post by yellowpatrol » Tue May 01, 2007 8:42 am

Mine didn't start doing it until I read this topic. I think it is psychological.
FEEDBACK
Image
Adionik wrote:On a 100% stock SRT engine i've seen detonation on 93 octane, I know what i'm talking about.

Mr Josh Zombie
2010 Platinum Contributor
Posts: 8357
Joined: Tue Aug 22, 2006 8:43 pm
Location: Toledo, OH

Post by Mr Josh Zombie » Tue May 01, 2007 8:56 am

i've never had problems with my 03.....
Modify your Car • Modify your Body • Modify your Life

Post Reply

Return to “Engine”