2GN.ORG 2GN.ORG
The best source for the Second Generation Neon - Period.
 
 Watched TopicsWatched Topics   FAQFAQ   RulesBoard Rules   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks  :: Register
 ProfileProfile   GarageGarage   1/4 Mile Table1/4 Mile Table   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

P1684 - P1299


 
Post new topic   Reply to topic    2GN.ORG Forum Index -> General 2nd Gen Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
half_twisted
Vermilion
2GN Registrant


Age: 32
Joined: 21 Jul 2005
Posts: 729
Location: Anaheim Ca.

2000 Dodge Neon SE

Post: #1   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 6:48 am    Post subject: P1684 - P1299 Reply with quote

was on the highway when i noticed the engin was reved up on its own without stepping on the gas. so my reaction was to control it by tapping on the break.. soon as i slowed down the check engin light came on and the engin started to loop really bad. I can tell the bad loops are compliments of the ecu keeping it from reving to high. i ran the key dance for codes and got P1684 P1299 anyone experienced this?
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger  
Adionik
A real McAsshole
2GN Registrant


Age: 25
Joined: 01 Apr 2007
Posts: 2777
Location: S.A

2002 Dodge Neon SXT

Post: #2   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 8:14 am    Post subject: Reply with quote

I get P1684 all the time. Reset it all the time and it always comes back.

:[
_________________
dank(r/t) wrote:
you tell 'em altezza light, black headlight cover guy!
you know what's up, it's obvious.

TheRandom1 wrote:
Adionik, you're an asshole, we all know this.
Back to top
View user's profile Send private message  
half_twisted
Vermilion
2GN Registrant


Age: 32
Joined: 21 Jul 2005
Posts: 729
Location: Anaheim Ca.

2000 Dodge Neon SE

Post: #3   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 8:47 am    Post subject: Reply with quote

yeah but the difference is that i cant drive my car. it revs to 1500 rpms then drops down to 700 rpms every second.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger  
OB
Rough Rider
Moderator


Age: 27
Joined: 15 Nov 2005
Posts: 9686
Location: Bay Area, CA

2005 Dodge Neon SXT

Post: #4   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 11:14 am    Post subject: Reply with quote

Could be a vacuum situation. Check hoses and PCV. You also might wanna check the related sensors for proper operation (IAC, TPS, MAP etc).
_________________
-Derek

| Donate to 2gn | Feedback || OB's | GozziFab | All Business |

Back to top
View user's profile Send private message  
half_twisted
Vermilion
2GN Registrant


Age: 32
Joined: 21 Jul 2005
Posts: 729
Location: Anaheim Ca.

2000 Dodge Neon SE

Post: #5   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 11:58 am    Post subject: Reply with quote

did change from short ram intake back to stock. im thinking i might have left something loose.. can anyone tell me what the cods are? it would help narrow it down for me. im thinking it might be electrical.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger  
Jamie
2GN Registrant


Age: 34
Joined: 03 Apr 2007
Posts: 317
Location: Sanford, Florida

2000 Dodge Neon ES

Post: #6   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 12:23 pm    Post subject: Reply with quote

hey man,

your 1684 code is just a status and is not an indication of a problem. 1684 just means that the battery has been disconnected with in the last 50 ignition cycles. I dont think it ever goes away. I still have it and i have a scan tool to erase codes... probably a tricky way to get DCX to get us back in to the dealerships Shhh

1299 is a different story... 1299 indicates a large vacuum leak. to be specific it is saying:
P1299 - VACUUM LEAK FOUND (IAC FULLY SEATED)

WHEN MONITORED
With the engine running.

SET CONDITION
The MAP sensor signal does not correlate to the TPS signal.

POSSIBLE CAUSES

* Vacuum leak
* MAP sensor defective (out of calibration)
* TPS defective (voltage > 1.5 volts at rest)
* TPS defective (voltage < 3.4 volts at wide open throttle)


which explains your bouncy idle... if you cant find the leak... take some Throttle body cleaner and spray it around the spot you think the leak may be coming from. if you spray it and you hear the engine rev up then thats where your leak is...

Good luck

J Rock ON
_________________
I need some quality entertainment...wheres the bar...

Drunk
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger AIM Address Yahoo Messenger
Adionik
A real McAsshole
2GN Registrant


Age: 25
Joined: 01 Apr 2007
Posts: 2777
Location: S.A

2002 Dodge Neon SXT

Post: #7   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 1:44 pm    Post subject: Reply with quote

I'm pretty sure it isn't your hot air intake man. A short ram wouldn't do that. It's just a little extension from the TB to the filter.
_________________
dank(r/t) wrote:
you tell 'em altezza light, black headlight cover guy!
you know what's up, it's obvious.

TheRandom1 wrote:
Adionik, you're an asshole, we all know this.
Back to top
View user's profile Send private message  
gilly02le
5 Speed Swapped
2GN Registrant


Age: 28
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 1423
Location: Kingston, Ontario, Canada

2002 Chrysler Neon LE

Post: #8   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 2:03 pm    Post subject: Reply with quote

it'd have to be a vacuum leak somewhere behind the throttle body.. most likely one of the clamps wasn't tight enough.
_________________
New Sig Time.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger  
half_twisted
Vermilion
2GN Registrant


Age: 32
Joined: 21 Jul 2005
Posts: 729
Location: Anaheim Ca.

2000 Dodge Neon SE

Post: #9   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 3:04 pm    Post subject: Reply with quote

yeah im going to check in about 2 more hours.. if its the clamps not being tight then im kicking myself in the pants.. ive been driving the car like this for 4 days since i changed everything back to stock.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger  
half_twisted
Vermilion
2GN Registrant


Age: 32
Joined: 21 Jul 2005
Posts: 729
Location: Anaheim Ca.

2000 Dodge Neon SE

Post: #10   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 6:47 pm    Post subject: Reply with quote

ok so i looked into the engine and found the clamp from behind the t/b had loosen up and unattached itself.. so that ugly rubber thing was wide open.. i still have the check engine light on and waiting for it to turn off.

thanks for the feed back fellas..
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger  
60trim
2GN Registrant


Age: 29
Joined: 20 Oct 2004
Posts: 800
Location: Aurora, Colorado



Post: #11   PostPosted: Thu Jul 05, 2007 8:00 pm    Post subject: Reply with quote

glad to hear you got it fixed. The bellows tube is notorious for coming loose.
_________________
2003 Silver SXT - Totalled
2005 Silver Subaru Legacy 2.5GT Turbo -Daily
1990 White SR powered 240sx - My sliding slut.

I miss my neon at times. She treated me well and taught me a lot about cars in general. I will always have a special place in my heart for these cars. Heres to the 2gn community.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website  
half_twisted
Vermilion
2GN Registrant


Age: 32
Joined: 21 Jul 2005
Posts: 729
Location: Anaheim Ca.

2000 Dodge Neon SE

Post: #12   PostPosted: Fri Jul 06, 2007 9:54 am    Post subject: Reply with quote

check engine light still on after 10+ cycles. im thinking one of the sensores might have gotten damaged when the bellows came loose. now i have to look into getting the pricey sensores.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger  
kc2005ptgt
Formerly kc2002acr
Former Moderator


Age: 40
Joined: 14 Dec 2005
Posts: 6587
Location: Kansas City, MO

2002 Dodge Neon ACR

Post: #13   PostPosted: Fri Jul 06, 2007 10:52 am    Post subject: Reply with quote

Try this, remove pos battery cable and fuel pump relay for a 5-10 minutes... then return them, and cycle the key and try to pull codes, should be gone. Very Happy
_________________
SOLD 5/13- 2005 Chrysler PT Cruiser GT Convertible | 2.4L Turbo HO | Bright Silver Metallic
SOLD 7/09- 2002 Dodge Neon ACR | Flame Red
The Offical: Sold My Neon Even Though I Swore I Never Would Club | Member #777

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
gilly02le
5 Speed Swapped
2GN Registrant


Age: 28
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 1423
Location: Kingston, Ontario, Canada

2002 Chrysler Neon LE

Post: #14   PostPosted: Fri Jul 06, 2007 11:12 am    Post subject: Reply with quote

wont hurt anything if the codes are still in the computer... why's it matter? drive for a few weeks and it will wipe the codes, so long as you dont have the error again.. after a certain amount of successful trips, the code will get wiped.. if it doesn't, just pull the power terminal off, go have a beer, come back and re-attach... consume a second immediatly after, as a reward to your hard work lol
_________________
New Sig Time.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger  
half_twisted
Vermilion
2GN Registrant


Age: 32
Joined: 21 Jul 2005
Posts: 729
Location: Anaheim Ca.

2000 Dodge Neon SE

Post: #15   PostPosted: Sat Jul 07, 2007 8:25 am    Post subject: Reply with quote

Ive had the codes pop up and go away by them selfs after 3 days without unpluging the bat. its been more than 30 cycles and about 3 days so far and it always pops up. only reason for concern is i have a fix it tecket for mod intake and need to pass a full hour inspection with a state official reffery and so far i already failed 1 inspection for not having the stock air box lid and stock air filter. this reffery is anal about everything, he can fail me for not haveing the right oil level so i just dont want to deal with this guy anymore.. so if my map or tps sensores are bad then i need to get them fixed so i can pass the smog inspection..
ill try to reset the ecu by dissconnecting the bat.. ill keep you guys posted.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger  
Jamie
2GN Registrant


Age: 34
Joined: 03 Apr 2007
Posts: 317
Location: Sanford, Florida

2000 Dodge Neon ES

Post: #16   PostPosted: Sat Jul 07, 2007 11:44 am    Post subject: Reply with quote

holy crap!! Shocked what kind of inspection is that for??? what state is that... just so i know not to have a car registered there
_________________
I need some quality entertainment...wheres the bar...

Drunk
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger AIM Address Yahoo Messenger
OB
Rough Rider
Moderator


Age: 27
Joined: 15 Nov 2005
Posts: 9686
Location: Bay Area, CA

2005 Dodge Neon SXT

Post: #17   PostPosted: Sun Jul 08, 2007 10:25 pm    Post subject: Reply with quote

You turn your car on 10 times a day! wowzers youre a busy guy!

A failed TPS and/or MAP sensor would give you much more trouble than just a code. The car would run horribly. If youre rev situation is resolved, the code will eventually make its way out of the computer. D/C'ing the battery is a good way to go to speed things up, depending on what type of code it was. If it comes back after doing that, post back up. Also, be sure to disconnect the NEGATIVE terminal, not the pos as suggested above. Wink
_________________
-Derek

| Donate to 2gn | Feedback || OB's | GozziFab | All Business |

Back to top
View user's profile Send private message  
half_twisted
Vermilion
2GN Registrant


Age: 32
Joined: 21 Jul 2005
Posts: 729
Location: Anaheim Ca.

2000 Dodge Neon SE

Post: #18   PostPosted: Mon Jul 09, 2007 8:37 am    Post subject: Reply with quote

i live in california. south cali..
basically the guy is giveing me a smog test that i have to pay and if i fail he wont do the repairs. i have to take it to some other shop get the reapairs done then run a smog at that shop to make sure i pass before i take it back to the state reff and pay him again after 1 week of schedualed apointment. then manditorily appear in court say im guilty and pay a fine of $345... all becouse i didnt have a C.A.R.B sticker and stock filter on the intake.

oh and I d/c the bat and the code went away. its been off for about a day now so im happy..
and the 10 cycles was only for testing. i thought the code would go away after 3 cycles.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    2GN.ORG Forum Index -> General 2nd Gen Discussion All times are UTC - 8 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by p h p B B © 2001, 2005 p h p B B Group
2GN.org Official Merchandise
tristateneons.org