03 neon no fire to coil

This is the place to ask questions about your engine components like cams, valves, pistons… just anything that is generally "engine" specific. This also includes questions about exhaust systems such as exhaust manifolds, piping size, mufflers, ect...
Post Reply
jigolf
n00b
Posts: 6
Joined: Thu Jan 27, 2011 9:27 am
Location: Murray

03 neon no fire to coil

Post by jigolf » Thu Jan 27, 2011 9:36 am

We put an 04 engine 2.0 in 03 which threw rod and have not got it started yet. We have checked cam and crank sensor , tried new computer, fuses , battery good , getting fuel will turn engine over good but no fire to coil., also tried another coil. no hot wire to coil with key on. What els can we do? Is there something different in the wire harness on 04 engine than 03?

occasional demons
Junior Admin
Posts: 18904
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Thu Jan 27, 2011 9:51 am

It cranks fine, but just doesn't fire the coil? (As in you didn't also originally swap PCM's?) The PCM needs to have the VIN/SKIM flashed at the dealer. It will lock down otherwise. Try the original PCM again. If it did not see the proper signal from the key transponder, it would not have started.

Just putting in another PCM will not work. The ASD relay is prolly not energizing, keeping the coil and injectors from getting power. Jumping power to them may not work either if the PCM has locked down. It will not let the drivers ground the coil/injectors either.

To reset the original PCM, you need to hook a battery charger to the car, and let it sit with the key on for a while. I can't recall ATM how long, but I think it is for more than a few hours. Hope that works for you.
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

jigolf
n00b
Posts: 6
Joined: Thu Jan 27, 2011 9:27 am
Location: Murray

Post by jigolf » Sun Jan 30, 2011 11:24 pm

we tried reset no luck yet?

User avatar
lilnicko11
2011 Silver Contributor
Posts: 2473
Joined: Sat Sep 13, 2008 8:40 am
Location: Upstate NY

Post by lilnicko11 » Mon Jan 31, 2011 1:47 pm

If you have a Dodge dealer close by. try calling them or maybe even towing it there after asking them.
2002 NEON ACR
2004 NEON SRT4
Image
Official "I'm Going to Drive My Neon till it Dies" Club Member #50

LINK:
CARLISLE 2010 VIDEOS

occasional demons
Junior Admin
Posts: 18904
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Mon Jan 31, 2011 3:27 pm

Get them to tow it no charge, if you have them repair it. :lol:
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

occasional demons
Junior Admin
Posts: 18904
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Re: 03 neon no fire to coil

Post by occasional demons » Mon Jan 31, 2011 10:04 pm

jigolf wrote: Is there something different in the wire harness on 04 engine than 03?
Did you swap the engine harness also, or did you just swap the engine? IDK if the harness is any different. I would have stuck with the '03 everything, and just put the engine in. At least you knew the '03 stuff did run the engine before it failed.

Center wire on the coil is 12 volts to ground. The two outer wires only switch ground when the PCM wants to energize/fire the coils. Not sure how you were checking the power to the coil.
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

User avatar
Danteneon
Former Moderator
Posts: 9591
Joined: Thu Dec 20, 2007 5:13 pm
Location: Manassas, VA

Post by Danteneon » Tue Feb 01, 2011 9:09 am

Could this be the classic "mixed up the coil connector and the CPS connector"?

Just in case, the connector for the coil is the longer one with the plastic sheathing around it.
If I could just figure out how to meld the Outback and the Neon into one car...

Image

occasional demons
Junior Admin
Posts: 18904
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Tue Feb 01, 2011 9:11 am

You are the man, Dante! I totally forgot about that. :slap:
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

User avatar
Danteneon
Former Moderator
Posts: 9591
Joined: Thu Dec 20, 2007 5:13 pm
Location: Manassas, VA

Post by Danteneon » Tue Feb 01, 2011 9:13 am

:rofl:

I have seen this happen (to myself even :shock: ) too many times to forget it :lol:
If I could just figure out how to meld the Outback and the Neon into one car...

Image

esteinmaier
Supporting Vendor
Posts: 3324
Joined: Fri Dec 09, 2005 3:40 pm

Post by esteinmaier » Tue Feb 01, 2011 9:28 am

Good call. If the injectors are hot, so is the coil.
ASP - First NGC SOHC in the 13s and the 12s. First SOHC neon over 500whp. First NGC Neon on MS.
Winston Churchill wrote:Yes, Madam, I am drunk, but in the morning I shall be sober and you will still be ugly.

occasional demons
Junior Admin
Posts: 18904
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Tue Feb 01, 2011 9:34 am

There should be 12 volts at the coil plug, and 5 volts at the CPS plug. One way to tell them apart. If they are powered.
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

User avatar
Danteneon
Former Moderator
Posts: 9591
Joined: Thu Dec 20, 2007 5:13 pm
Location: Manassas, VA

Post by Danteneon » Wed Feb 02, 2011 9:38 am

So, is she fixed?
If I could just figure out how to meld the Outback and the Neon into one car...

Image

jigolf
n00b
Posts: 6
Joined: Thu Jan 27, 2011 9:27 am
Location: Murray

03 neon no fire to coil

Post by jigolf » Wed Feb 02, 2011 11:20 am

Not yet we swapped to the origional car harness and still nothing ? The only thing we haven't checked or changed is the map senso. i have heard this coould cause problem. Havent been to dealer yet . any input is still appreciated. thanks

occasional demons
Junior Admin
Posts: 18904
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Wed Feb 02, 2011 12:09 pm

A bad MAP sensor won't keep it from running/starting. It just wouldn't run well.
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

jigolf
n00b
Posts: 6
Joined: Thu Jan 27, 2011 9:27 am
Location: Murray

03 neon no fire to coil

Post by jigolf » Wed Mar 02, 2011 5:02 pm

Well we finally got it fixed. we got a new computer, had it flshed and programed to vin and we are up again . Our engine seems to be a good strong engine. a few small issues and we will be good as new. Thanks to all of you who posted coments. I feel like my son and me are now neon mechanics. : :rockon:

User avatar
00Neon RCR
2GN Member
Posts: 1090
Joined: Tue Aug 12, 2008 9:33 pm
Location: Halifax, Nova Scotia, Canada
Contact:

Re: 03 neon no fire to coil

Post by 00Neon RCR » Wed Mar 02, 2011 5:16 pm

jigolf wrote:Well we finally got it fixed. we got a new computer, had it flshed and programed to vin and we are up again . Our engine seems to be a good strong engine. a few small issues and we will be good as new. Thanks to all of you who posted coments. I feel like my son and me are now neon mechanics. : :rockon:
lmao bill and dante suggested getting it flashed in the first place!

jigolf
n00b
Posts: 6
Joined: Thu Jan 27, 2011 9:27 am
Location: Murray

03 neon no fire to coil

Post by jigolf » Wed Mar 02, 2011 5:20 pm

The computer on car was bad. we tried to do it first and had to get the new one.

User avatar
00Neon RCR
2GN Member
Posts: 1090
Joined: Tue Aug 12, 2008 9:33 pm
Location: Halifax, Nova Scotia, Canada
Contact:

Re: 03 neon no fire to coil

Post by 00Neon RCR » Wed Mar 02, 2011 5:24 pm

jigolf wrote:The computer on car was bad. we tried to do it first and had to get the new one.
Well that sucks, spun a rod bearing and the computer took a s*** all at once?

Post Reply

Return to “Engine”