SRT-4 Engine Swap

Doing a SRT-4 Motor swap into your Neon, maybe even a 2.4... have questions about it, what you'll need or what issues you'll run into? Answers can be found in here.
NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Sat May 15, 2010 4:13 am

I hope it's okay. I just installed a brand new Walbro 255... how could you tell if it's not okay?
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

occasional demons
Junior Admin
Posts: 19148
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Sat May 15, 2010 3:49 pm

If you can hear it run for a second or two, when you key on, but don't crank, then chances are it is good. If it continues to run for more than 3 or 4 seconds, it may not be building pressure fast enough. Of course if it does not run at all, then you need to figure out if it is the relay not energizing, or the wiring or the pump. Do you know if there is power to the injectors? The common color wire between them is the positive. The PCM grounds them internally to fire each one. If the ASD relay is not being energized, the coil/injectors won't fire.
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Sun May 16, 2010 4:54 am

Well, looks and sounds like the FP is perfectly fine... Any ideas on the spark? I'm going to check the ASD relay tomorrow.
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

mikedon_2gn
2GN Member
Posts: 38
Joined: Tue Jun 23, 2009 2:53 pm

Post by mikedon_2gn » Tue May 18, 2010 12:29 pm

NOS2006 wrote:Well, looks and sounds like the FP is perfectly fine... Any ideas on the spark? I'm going to check the ASD relay tomorrow.
All the ground wires hooked up?

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Tue May 18, 2010 9:42 pm

Yep. I've got a 4 gauge ground from the battery to frame, 4 gauge from back of block to frame, 10 gauge from back of block to frame, and 10 gauge from bellhousing/starter to frame.
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

718sxt.4
2GN Member
Posts: 53
Joined: Tue Nov 20, 2007 1:37 am

help

Post by 718sxt.4 » Wed May 19, 2010 3:24 am

hey im swapping in a srt motor in my 04 sxt atx an the mounting for the a/c bracket doesnt line up or the power steering do i just use the bracket an then it will work for the a/c an do i just get the power steering bracket then i can reuse my pump an lines
how does the back of my neon look???

User avatar
nasty_neon01
n00b
Posts: 15
Joined: Fri Apr 02, 2010 11:03 pm

Post by nasty_neon01 » Wed May 19, 2010 10:31 pm

So i have swapped everything on this list except for the 3 selnoids and the vaccum lines. My question is that where is the 3 selnoids mounted since i have aftermaket intake, and where do all the vaccum lines run to. I also am installing an AEM boost controller but the hose that comes off the turbo and wastegate are bigger then what hooks up with the kit from AEM. can anyone help me with these??

mikedon_2gn
2GN Member
Posts: 38
Joined: Tue Jun 23, 2009 2:53 pm

Post by mikedon_2gn » Thu May 20, 2010 8:36 am

nasty_neon01 wrote:So i have swapped everything on this list except for the 3 selnoids and the vaccum lines. My question is that where is the 3 selnoids mounted since i have aftermaket intake, and where do all the vaccum lines run to. I also am installing an AEM boost controller but the hose that comes off the turbo and wastegate are bigger then what hooks up with the kit from AEM. can anyone help me with these??
The diagram of how the vac lines are to be installed is under the hood of a SRT, if you have access to one. I can't remember where I saw one floating around. May have been the SRTForums.

The solenoids can be installed on the battery tray. That's where I have mine. I'm not at home so I can't snap a pic of it. Hopefully someone has access to a pic and can post it.

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Mon May 24, 2010 12:07 pm

Where are these solenoids located at? I don't know where they are and I don't see any free connectors for them at all...


However, I do have three of these things and I'm not exactly sure where they go. I think one goes in the hotside pipe, but I can't get it to fit in there. Other than that.. no idea where they go...

Image
Image
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

occasional demons
Junior Admin
Posts: 19148
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Mon May 24, 2010 12:27 pm

Those are ambient temperature sensors. One should go in the intake (IAT sensor), and the other may be for the fancy rearview mirror, that displays outside temp. There may be other places for them, that I am not aware of.
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Mon May 24, 2010 12:34 pm

Okay, that's what I figured, but wasn't positive.

Which harness do the solenoids connect to? Engine, body, ...? I have no idea where they're located, where they're connected to, etc. I cannot find any solenoids on this motor or connectors where they would even connect to.
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

User avatar
nasty_neon01
n00b
Posts: 15
Joined: Fri Apr 02, 2010 11:03 pm

Post by nasty_neon01 » Mon May 24, 2010 10:46 pm

I believe the srt-4 has 3 selnoids that controls the vacuum lines that are connected to your intake manifold, wastegate, turbo, air intake, etc., to help regulate the boost in the turbo.

I installed an AEM boost controller which eliminated some of the selnoids and vacuum lines

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Mon May 24, 2010 10:54 pm

Yes, you're correct, there are three solenoids. I'm wondering which wire harness these solenoids connect to... body harness, engine harness, ...?
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

occasional demons
Junior Admin
Posts: 19148
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Tue May 25, 2010 7:34 am

I would assume engine harness. IIRC from pics, possibly in this thread, they mount near the battery.
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

User avatar
Danteneon
Former Moderator
Posts: 9591
Joined: Thu Dec 20, 2007 5:13 pm
Location: Manassas, VA

Post by Danteneon » Tue May 25, 2010 2:08 pm

NOS2006 wrote:I didn't swap the body harness or front harness because I was told from multiple sources that the ONLY different harness on '03-05s are the same except the engine harness..
Again, this has come back to haunt you :( IIRC, that harness has the solenoid connectors you need. If you don't have the solenoids themselves, you at least need the harness so you can put in resistors to fool the PCM in thinking they are there.

To be honest with you, I think some of the no start problems you are having may be tied back to the lack of this harness. It will be really hard to diagnosis the problems you are having since not everything you need is present.
If I could just figure out how to meld the Outback and the Neon into one car...

Image

mikedon_2gn
2GN Member
Posts: 38
Joined: Tue Jun 23, 2009 2:53 pm

Post by mikedon_2gn » Tue May 25, 2010 6:48 pm

Danteneon wrote:
NOS2006 wrote:I didn't swap the body harness or front harness because I was told from multiple sources that the ONLY different harness on '03-05s are the same except the engine harness..
Again, this has come back to haunt you :( IIRC, that harness has the solenoid connectors you need. If you don't have the solenoids themselves, you at least need the harness so you can put in resistors to fool the PCM in thinking they are there.

To be honest with you, I think some of the no start problems you are having may be tied back to the lack of this harness. It will be really hard to diagnosis the problems you are having since not everything you need is present.
I missed that part where he said he didn't swap the front harness. There are plugs that connect to the solenoids or as you stated, install resistors to the plugs.

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Wed May 26, 2010 4:47 pm

Okay, so the front harness (that the radiator connects to) is the one with the connectors for these solenoids, right?

If so, that is an immense help. I'll have to sell some parts so I can afford that harness lol.
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

User avatar
hansken_yo
2GN Veteran
Posts: 5148
Joined: Wed Oct 11, 2006 10:54 am
Location: Washington

Post by hansken_yo » Wed May 26, 2010 4:51 pm

NOS2006 wrote:Okay, so the front harness (that the radiator connects to) is the one with the connectors for these solenoids, right?

If so, that is an immense help. I'll have to sell some parts so I can afford that harness lol.
Yes... that is the engine BAY wire harness. goes from inside the car through the firewall and all the way around the engine bay. Hence the name. it has your fuse box, your solenoids and your ECU connectors for the big ones.
Image
| - John || Project Log || Official I'm Going To Drive My Neon Till It Dies Club #000001 |
Everyone knows that for breasts to be "perfect" they need to be within reach.

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Wed May 26, 2010 5:00 pm

Okay, so this is the fuse box harness. The connector that goes through the firewall... is that the connector that plugs into the back of the gauge cluster?
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

User avatar
nasty_neon01
n00b
Posts: 15
Joined: Fri Apr 02, 2010 11:03 pm

Post by nasty_neon01 » Wed May 26, 2010 8:48 pm

the engine bay harness has two plugs that u need to go into your pcm, the other one that is for your pcm is off your engine harness. The engine bay harness goes thru fire wall and connects to your dash harness (that has ur keyless entry module, air bag module, gauge cluster, radio, SKIM). Im not sure if you need the srt-4 speedo or not, i installed it anyways.

occasional demons
Junior Admin
Posts: 19148
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Wed May 26, 2010 9:12 pm

Just don't confuse the PDC (engine bay fuse/relay box) with the fuse box that is in the interior.
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

mikedon_2gn
2GN Member
Posts: 38
Joined: Tue Jun 23, 2009 2:53 pm

Post by mikedon_2gn » Fri May 28, 2010 9:30 pm

NOS2006 wrote:Okay, so the front harness (that the radiator connects to) is the one with the connectors for these solenoids, right?

If so, that is an immense help. I'll have to sell some parts so I can afford that harness lol.
I have an extra harness but some of the plugs were cutoff due to the donor car being in an accident. I think the TPS and IAC plugs are gone.

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Sat May 29, 2010 12:33 am

I'm pretty sure the TPS and IAC plugs are on the actual engine harness...

Can you take a picture of it and PM it to me and we'll go from there?
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

mikedon_2gn
2GN Member
Posts: 38
Joined: Tue Jun 23, 2009 2:53 pm

Post by mikedon_2gn » Tue Jun 01, 2010 11:23 am

NOS2006 wrote:I'm pretty sure the TPS and IAC plugs are on the actual engine harness...

Can you take a picture of it and PM it to me and we'll go from there?
I'll take a pic and send it.

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Tue Jun 01, 2010 11:31 pm

Okay, you can PM or email me at budz7358@kettering.edu
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Sun Jun 20, 2010 11:36 pm

Swapped from '04 R/T to '04 SRT drivetrain. Just installed brand new PDC/Fuse Box harness today, first time I've had time to all week. I have the following codes:
  • P0032 (O2 sensor 1/1 heater circuit high)
  • P0073 (Ambient temp sensor high)
  • P1190 (Tip sensor circuit high)
  • P0517 (Battery temp sensor high)
  • P0340 (Camshaft position sensor intermittent)

My predictions for the causes of these:
  • P0032 is because I'm catless.
  • P0073 -- Connector was unplugged from sensor
  • P1190 -- I have no idea
  • P0517 -- There's no connector on the fuse box harness for the battery temp sensor connector, so I'm not sure what I'm supposed to do with this one.
  • P0340 -- I have no idea, but could this be the cause of having no spark and no fuel?

Also, I have this connector (pictured below) just sitting here disconnected and I'm not sure what it's supposed to go to at all. It's a three prong and comes off the harness just in front of the fuse box at the same spot where the ambient temp sensor wires come out. Any ideas?

Image
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

occasional demons
Junior Admin
Posts: 19148
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Mon Jun 21, 2010 9:36 am

So the replacement harness is for an SRT?

The cam signal might be the cause of no fuel/spark, but from what I've read, the engine will still run in limp mode with no cam signal.

I have no clue on the connector, if it isn't for the headlight.
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Mon Jun 21, 2010 11:30 am

Yes, the replacement harness is for an SRT. I'm not sure the year the harness is for, but we've concluded on SRTforums that it's probably an '05 harness since it doesn't have a battery temp connector.

The connector pictured was found to be for the TIP sensor, which I don't think I have anywhere.
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

occasional demons
Junior Admin
Posts: 19148
Joined: Thu May 03, 2007 12:14 pm
Location: Ashland Ohio

Post by occasional demons » Mon Jun 21, 2010 12:30 pm

Page 3/5 shows TIP sensor location.

http://www.moparsupercenter.com/pdfs/SRT4STG3.pdf
Bill
dblsg wrote:ya'll a bunch of post whores
epic

2001 Neon ES MTX with '02 R/T PCM
Help support 2GN!

NOS2006
2GN Member
Posts: 64
Joined: Tue Feb 09, 2010 1:49 pm
Location: Chesterfield, MI

Post by NOS2006 » Mon Jun 21, 2010 1:08 pm

Yep pretty positive that connector's for the TIP sensor, which I don't have.

Would not having the TIP sensor make me not be able to start?

How can I diagnose the P0340 issue with the cam sensor?
Owner of '04 R/T and doing an SRT swap in April '10.

Post Reply

Return to “Motor Swap”